Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Long energie | Loslaten, makkelijker gezegd dan gedaan!

Long energie is samen met de dikke darm energie dominant in het herfst seizoen. Deze energie is verbonden aan het metaalelement. De metaalenergie in de herfst stroomt inwaarts. Nadat de nazomer energie de stroom naar beneden heeft gebracht, is het tijd om naar binnen te keren.

Waarom?

Om de balans op te maken.

Op te ruimen wat weg kan en ruimte te maken voor het nieuwe.

Je denkt misschien dat dit makkelijk is, gewoon even met de bezem er door heen. Maar het is meer als een kledingkast opruimen. Je staat ervoor en de kast puilt uit. Je ziet door de kleding de kleren niet meer. Dus opruimen en vooral wegdoen.

Maar wat kan weg en wat nog niet?

Dat is altijd weer de strikvraag. Zodra je een kledingstuk beet pakt, denk je : “ach het is nog goed, kan nog wel.” Of : “ik gebruik het alleen bij huis. “Of : “het komt vast wel weer in de mode. “En ga zo maar door. Na een uur opruimen heb je waarschijnlijk net 2 t shirts in een zak gedaan. Misschien herken je dit helemaal niet en ben jij meer een type van doorpakken en vullen die zakken. En heb je dan na verloop van tijd spijt. En krijg je gedachten als :” ik had toch nog een rood jurkje? ” Of : ” even iets ouds aantrekken, o nee ik heb niets ouds meer. “

Hoe je het ook went of keert, los laten is niet altijd gemakkelijk. Vooral als de emoties gaan meespelen.

De 5 fases van rouw

Elisabeth Kubler Ross heeft de 5 fases van rouw beschreven. Die zijn:

 • ontkenning
 • woede
 • onderhandelen
 • verdriet
 • acceptatie

Zelf zou ik er nog iets aan toe willen voegen

 • ongeloof, ontkenning
 • woede, onrechtvaardigheid
 • onderhandelen, het gevecht aangaan, op zoek naar een oplossing
 • schuldgevoel, schaamte
 • depressie, zorgen maken
 • acceptatie

Om in acceptatie te komen, is het noodzakelijk ook eerst de andere fases te hebben doorlopen. Dit mag ook in een andere volgorde zijn. Wat vaak gebeurt, is dat je in een loop door blijft gaan zonder bij acceptatie aan te komen. Acceptatie voel je pas echt als je ook eerst alle andere fases hebt ervaren en doorvoeld.

Het is van belang te weten dat je alle fases echt alle aandacht geeft. Je eerst bewust wordt van de fase waar je in zit. Dit lijkt makkelijk maar is het zeker niet. Je neigt altijd naar quick fix dus zodra je merkt dat je woede hebt dan wil je het liefst het gevecht aangaan of onderhandelen. Voel je schuldgevoel of schaamte dan wil je hier ook zo snel mogelijk van af. Je neigt naar aktie.

Als je in de fase van depressie zit, dan zit je in de loop van zorgen maken. Je leeft in het verleden of juist in de toekomst. En dat is een fictief leven. Je gedachten gaan met je aan de haal en geest zet je in een tredmolen waar je niet meer uit komt. De meest effectieve oplossing hiervoor is eerst terug te gaan naar de andere fases en te ontdekken welke fase je hebt overgeslagen. Waar ben je niet echt doorheen gegaan, welke fase heb je geen aandacht gegeven?

Long energie vraagt om stilstand

En de long energie helpt je hierbij. Die vraagt je om stil te staan. Waar ben je en wat voel je nu zonder door te razen naar de volgende fase. Dat vraagt geduld en aandacht. En de aandacht vliegt het liefst overal naar toe in plaats van stil te moeten staan. Toch is het nodig om eerst iets echt vast te pakken voordat je het los kunt laten. Dus wil je van slachtofferschap af, dan moet je het eerst echt doorvoelen en slachtoffer zijn. Hoe meer je tegen slachtofferschap opziet, hoe groter de nood om het te zijn. pak het vast, omarm het en laat het dan pas liefdevol los.

Wil je van je grote verdriet en verlies gevoelens af, dan is het belangrijk eerst heel erg verdrietig te zijn en hier de ruimte voor te maken. Hier staat geen vaste tijd voor. Want als je je verdriet nog niet erkend hebt en alleen nog maar boos bent geweest, dan zal je eerst mogen erkennen dat je verdrietig bent. Voel je je schuldig, dan is het belangrijk dit gevoel eerst echt te onderzoeken en te doorvoelen.

Voordat je verder kunt naar de volgende stap, eerst de vorige stap echt afronden, anders blijf je in een cirkel alle bijbehorende emoties en gevoelens ervaren zonder ze echt te verwerken.

Maar ik weet niet wat ik moet loslaten, long energie helpt.

Neem de herfst maanden gewoon meer tijd voor jezelf en je binnenwereld. Je hoeft niet perse een groot verlies te voelen of te rouwen. Maak de balans op van afgelopen jaar.

 • Wat ging er goed en wat niet
 • Wat heb je geleerd en wat zou je nog willen leren
 • Welke emotie domineert je
 • Merk je irritatie of ergenissen
 • En wat voor gedachten komen steeds terug

Dit zijn goede vragen die je helpen bij het loslaten.

Onthoud dat loslaten geen proces van de een op de andere dag is. Bladeren laten ook niet in een keer los zodra de herfst inzet. Er zijn bladeren die kleuren eerder bruin dan anderen en elk blad laat pas los als het zover is. Dat geldt ook voor jou, neem de tijd om in stilte met jezelf te zitten. Echt te luisteren naar je lijf. Wat heeft je lichaam nu nodig, hoe voelt het en vertraag. Deze periode van herfst en bezinning vraagt om vertraging. Ga dus niet als een sneltrein door en heb geduld.

Long energie en de levensenergie

De longen zijn verantwoordelijk voor het circuleren van de levensenergie. Ademen is de eerste levensbehoefte en de longen zorgen ervoor dat de voeding via het bloed bij al onze weefsels komt. Ademen is ook een continue proces van opnemen en afgeven. Waarbij je loslaat wat je niet meer nodig hebt als je uitademt en zo weer nieuwe lucht, energie, kunt opnemen. Elke ademhaling is weer een nieuw begin.

De fysieke functie van de longen

Longen zorgen ervoor dat zuurstof opgenomen wordt uit de lucht en afgegeven aan het bloed. Het is vervolgens de CO2 die ervoor zorgt dat zuurstof op de juiste plekken aankomt. Zeggen dat CO2 een afvalstof is klopt dus niet. Overigens spreekt men in de natuur niet van afvalstoffen. Wat voor ons afval is, is weer voeding voor de planten en andersom. Zoals de foto synthese een prachtig voorbeeld is van de samenwerking van alle levende wezens en planten.

De longen werken nauw samen met hun huisgenoot in de borst, het hart. Ze vormen samen de kleine bloedsomloop zodat het hart de voeding vanuit de longen naar het hele lichaam kan rondpompen. Als het hart sneller gaat kloppen, dan gaat de adem ook sneller. En vertraagt de hartslag en komt ook de adem tot rust. Beide worden door de Nervus Vagus, een inmiddels welbekende zenuw, bediend. Deze zeer lange zenuw gaat ook naar al onze andere organen en is verantwoordelijk voor het overschakelen naar rest & digest. Het deel van het autonome zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je mag ontspannen en er weer ruimte komt voor spijsvertering en rust.

Ademhaling

De adem wordt bestuurd door het autonoom zenuwstelsel, wat betekent dat dit geheel buiten ons om gaat. Toch kun je de adem trainen. Je kunt leren hoe je langzamer kunt gaan ademen en minder inademt. Zodat je het zenuwstelsel als het ware een handje helpt om weer over te schakelen naar de ontspanning. In periode van dominerende long energie of wanneer er een disbalans is in jouw long energie, is het handig te leren hoe je jouw adem kwaliteit kunt verbeteren.

Er zijn inmiddels legio adem cursussen en adem coaches die allerlei adem oefeningen hebben om je te leren beter te ademen.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Dan kun je bij mij een adem cursus volgen waarin ik je de basis leer voor een gezonde ademhaling. Met deze basis cursus kun je daarna alle ademhalingsoefeningen aan. Zonder dat je in paniek raakt of last krijgt van benauwdheid.

Breaking the Barriers of Breathing

Deze online cursus duurt 3 maanden en je hebt 4 keer een online sessie met mij verdeeld over de 3 maanden. Je oefent thuis elke dag gemiddeld 2 keer 15 minuten. Na 3 maanden heb je geleerd en ervaren hoe je jouw adem kwaliteit in rust kunt verbeteren.

En dat merk je.

Je voelt je conditie verbeteren, je ademt vrijer, je slaapt beter en je gezondheid is verbeterd.

Adem retraite

Je kunt ook naar Sardinie komen voor een adem retraite. Dit is een groepsretraite met maximaal 4 personen. Tijdens deze retraite ontdek je wat jouw adem jou leert en hoe je meer kunt ontspannen.

Hoe heerlijk is het om aan zee vrij te kunnen ademen?

Share

Zoeken

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.