Ademen is iets dat je de hele dag door doet en waar je zelf niets aan hoeft te doen. Dit gaat vanzelf. Nou ja, vanzelf? Je lichaam regelt dit via het autonoom zenuwstelsel. Maar de ademhaling is een van de weinige dingen die je kunt sturen als je dat nodig vindt. Dat je als het ware het stuur even overneemt en zelf stuurt voordat je die weer op de cruise control zet.
Leestijd: 4 minuten.
Bewust ademen
Als je je bewust wordt van je ademhaling is het een groot voordeel dat je even uit je hoofd komt en je gedachten los kunt laten. Zonder hier in mee te gaan.
Maar dat is niet het enige voordeel. Door je bewust te worden van je ademhaling kun je ook te weten komen hoe het echt met je gaat. Jouw ademhaling geeft je meteen een eerlijke indicatie van gemoedstoestand. Daarom is het van belang af en toe in te tunen op je ademhaling om zo even stil te staan met wat er in jou aan de hand is.
En dus niet door te razen. Vooral als je in een stressvolle periode zit, is het handig af en toe even stil te staan om te ademen. Ook als je last hebt van angst of voelt dat je tegen een burn out zit, dan is af en toe een paar minuten stoppen om te ademen al een kleine stap op weg naar heling.
De adem als anker
“Ademen als anker” verwijst naar het gebruik van ademhalingstechnieken als een manier om jezelf te verankeren in het huidige moment. Dit kan bijzonder nuttig zijn in situaties van stress, angst of overweldiging. Door je te concentreren op je ademhaling, kun je je aandacht terugbrengen naar het hier en nu en een gevoel van rust en stabiliteit creëren.
Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken om te ademen als anker:
- Diepe buikademhaling: Adem langzaam in door je neus, waarbij je je buik laat uitzetten. Houd even je adem vast en adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit een aantal keer.
- Tel je ademhalingen: Tel tot vier terwijl je inademt, houd je adem vast voor vier tellen, en tel tot vier terwijl je uitademt. Dit helpt om je gedachten te focussen en te kalmeren.
- Focus op het gevoel van de adem: Let op hoe de lucht je neus binnenkomt en weer naar buiten gaat. Voel de koelte van de inademing en de warmte van de uitademing.
- Visualisatie: Stel je voor dat je met elke inademing positieve energie en kalmte inademt, en met elke uitademing stress en spanning loslaat.
Door regelmatig deze ademhalingsoefeningen te oefenen, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en jezelf op een effectieve manier verankeren.
Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen doe je voor verschillende redenen. Je zorgt voor een grotere capaciteit van de longen. Tevens schoon je de longen op en verbetert je gezondheid doordat je ervoor zorgt dat meer zuurstof kan worden opgenomen. En je zorgt voor het beter omzetten van zuurstof naar koolzuur, nodig voor de organen en weefsels. Ook word je door het doen van deze oefeningen je meer bewust van de ademhaling en hoe je deze onder controle kunt krijgen zodat je weer ontspant.
Ademhalingsoefening voor oprekken ribben.
Deze oefening is best pittig en misschien niet meteen makkelijk mee te doen. Maar als je geduld hebt en blijft oefenen, dan zal je er wel veel profijt van hebben. deze oefening leert je de borstkas op de juiste wijze bij het ademen te betrekken. En de tussenribspieren weer op te rekken.
Ademen tijdens het Ademretreat
In mijn methode Sunny mind up werk ik veel met de ademhaling maar sinds ik vorig jaar een cursus gedaan heb tot ademcoach ben ik me ervan bewust dat er nog veel meer te winnen is door het werken met de ademhaling. Daarom zal ik een retreat begeleiden op Sardinie waar het bewust ademen op de voorgrond staat. Uiteraard zal ik dit zo veel mogelijk buiten doen zodat we het effect van zuivere zuurstof inademen ook meer meekrijgen. En ook zal ik de ademhaling toepassen op andere technieken zoals Yin yoga, Qigong. Tijdens mediteren is de ademhaling een anker.