Zoek
Sluit dit zoekvak.

Retraite | 6 tips voor als je op retraite gaat.

Retraite is misschien een wat verouderd woord en tegenwoordig heeft men het meer over retreats of over een retraite vakantie maar het houdt in dat je je even terug trekt uit de hectiek. Je onderdompeld in een wereld van rust, yoga, meditatie en vooral zelfreflectie.

4 meest gestelde vragen aan ons:

1- Zijn de yoga sessies te doen voor mij?

Vaak wordt deze vraag gesteld. En ik snap de vraag zeker, maar bij mijn sessies kan iedereen mee doen. Dat wil niet altijd zeggen dat alles wat ik doe ook voor iedereen te doen is. Ieder lichaam is anders en voelt steeds weer anders. En dat niet alleen, het lichaam slaat spanning op en dat betekent dat je soms opeens minder flexibel bent dan je gewend bent.

En het gaat er niet om of je veel of weinig ervaring hebt met yoga, het gaat er om of je open kunt staan voor wat je lichaam je laat ervaren. Of je echt kunt luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen. Daar gaan mijn sessies over. En als er een houding of beweging is die je niet lukt, kun je dat bij jezelf blijven en dit accepteren? Of gaan er allerlei conditioneringen en gedachten door je heen? En wat zijn die dan?

Je kunt zoveel leren op de yoga mat van je eigen lichaam. Lichaamsbewustzijn, daar gaat het om!

2-Is er ook tijd om te doen wat ik wil tijdens de retraite?

Zeker weten!

Het programma is zo ingericht, dat er ook voldoende tijd is om zelf in te vullen. Het ligt een beetje aan het soort retreat dat je boekt natuurlijk. Maar de basis van elk retreat is zo dat je van eind van de ochtend tot aan de namiddag sessie vrij bent.

Wij verzorgen daarom geen lunch zodat je zelf meer vrije tijd hebt. We bieden je altijd de optie om van het ontbijt een lunchpakketje mee te nemen. Dan kun je zelf je eigen plan trekken.

Ook is het belangrijk dat er voldoende tijd tussen de sessies en lessen is om aan zelfreflectie te doen. Zo kan alles even bezinken en kun je er zelf ook nog even je gedachten over laten gaan.

3- Hoe is het weer bij jullie?

Als je kiest voor een retraite in Italie, of Sardinie in ons geval, dan kun je uitgaan van lekker zomerweer de meeste tijd van het jaar. Globaal gezegd zijn de maanden april, mei en oktober wat frisser met temperaturen rond de 25 graden overdag. En in de avond kan het nog wat fris worden. Met nachttemperaturen tussen de 15 en de 18 graden. Dan raad ik altijd aan ook wat warms mee te nemen, aangezien alle sessies en lessen buiten zijn.

In de maanden juni, juli, augustus en september kan het vooral warm zijn en soms gaan de temperaturen richting de 38 graden overdag. maar omdat wij dicht bij zee zitten is er altijd een briesje. De yogahut is onder de pijnbomen en heeft een hele fijne energie en prettige temperatuur in de schaduw.

4- Is er iets te doen bij jullie in de buurt?

Op loopafstand ben je in een kwartier bij de baai Cala Sapone. Hier zijn twee beach club’s en net iets voor het strand is een camping. Bij deze camping is een zwembad, een Beach bar, een restaurant en een mini supermarkt waar ook onze gasten gebruik van mogen maken.

En dan heb je het wel gehad. Onze plek is op 10 kilometer van het plaatsje Sant Antioco en op 7 kilometer van Calasetta. Het ligt midden in de natuur en als je goed luistert dan kun je de stilte horen. Er is weinig verkeer, zeker in de maanden buiten juli en augustus. Bij ons kom je tot rust door de natuurgeluiden.

6 adviezen voor een retraite

Hieronder 6 adviezen van mij, 6 tips als je erover denkt om op retraite te gaan.

1 Zorg dat je van te voren goed leest op de site wat de retraite inhoudt

Dit is een veelgemaakte fout. Vaak leest men maar half en boekt op de goede reviews. Lees, als je geinteresseerd bent, eerst goed alle informatie door. En stel vragen, daar zijn we voor. Beter veel vragen en helemaal happy zijn als je hier bent, dan niets gevraagd hebben en dan teleurgesteld zijn als het niet is wat je verwacht.

2 Kies een deskundige leraar die bij jou past

Het is heel belangrijk dat degene die jou begeleidt, dit op de best mogelijke manier doet. En ook hier geldt weer, lees goed alle informatie. Als je kiest voor een retraite bij ons, dan ben ik, Monique, je begeleider. Je kunt veel informatie over mij vinden op deze site en ook op mijn eigen site. En stel gerust alle vragen die hebt als je twijfelt.

Als je kiest voor een coachingtraject dan hebben we altijd eerst een intake samen via whatsapp of Google meet. Dan hebben we een korte ontmoeting en kun jij aanvoelen of ik degene ben die jou mag begeleiden. Dit is misschien wel de meest belangrijke tip!

3 Laat je verwachtingen los tijdens je retraite

Of gebruik ze om meer over jezelf te leren. Iedereen heeft verwachtingen en dat is ook prima. Maar als je op retraite gaat, dan wil je iets over jezelf leren, je wilt groeien. Begrijpen waarom je altijd zo reageert of steeds dezelfde terugkomende gedachten, angsten of emoties hebt. Of waarom je moeite hebt stress aan te kunnen. Dan is het erg belangrijk open te staan voor dat wat zich aandient. En dat begint al bij het begin van de retraite.

Je kunt proberen opmerkzaam te zijn en aandachtig aanwezig te blijven bij wat er zich bij jou aandient. Daar gaat meditatie over. In rust te blijven zitten en opmerkzaam te zijn voor wat er voorbij komt. En als dit ergenissen zijn of irritaties, probeer ze dan niet weg te duwen maar laat ze er even volledig zijn. Misschien kun je ze opschrijven. Het wil jou iets zeggen. In coaching retreats gebruiken we deze irritaties veel als mooie lessen.

4 Rust is niet altijd fijn

Niet iedereen is echt op zoek naar rust. Vaak als je zo overmoeid bent dat je alleen maar aan rust en stilte kunt denken, komen de muren op je af als je echt rust mag houden en stilte ervaart. Er is een reden dat je over je grenzen bent gegaan en nu oververmoeid bent. Je weet diep van binnen dat als je stopt en stilstaat er zaken naar boven komen, waar je liever niet aan denkt. Of mee bezig wilt zijn.

Dat is helemaal prima natuurlijk, jij alleen bepaalt jouw tempo en jouw proces. Dus als je denkt klaar te zijn om jezelf eerlijk in de ogen aan te kijken en in stilte te gaan verblijven, dan kan het zijn dat je het helemaal niet fijn vindt. Weet dan dat ik altijd in de buurt ben, welk retreat je ook gekozen hebt, om als klankbord te dienen. Gewoon even alleen naar je te luisteren of je verder te helpen in coaching.

5 Maak gebruik van het geboden programma

Niet altijd heb je in het begin zin om de lessen en sessies van het programma te volgen. Het mooie weer, het vakantiegevoel nodigen ook uit om lekker alleen te doen waar je zin in hebt. Dat begrijp ik helemaal. Toch wil ik je vragen de lessen en sessies te volgen omdat ze jouw proces versterken. Het helpt je om dichter bij jezelf te komen en je weer thuis te gaan voelen in je lichaam en zelf.

Zeker als je moeite hebt met de rust en stilte kunnen de lessen als een brug voor je zijn. Een opstapje naar het meer gaan genieten van de rust en stilte. Het programma is zo van opzet, dat het zelfreflectie en aandacht bevordert voor iedereen.

6 Verwonder je tijdens je retraite

Dit is een tip van Thich Nhat Hahn en ook een hele goede. Bij alles wat je doet, blijf je verwonderen. Dit kan soms een hele uitdaging zijn als het gaat om zaken die je al zo vaak gedaan hebt. Maar hier, op onze mooie, bijzondere plek met volop natuur, kun je dit goed oefenen.

Wandel eens op een langzamer tempo en neem alles zo goed mogelijk met al je zintuigen in je op. En vooral, geniet van elke maaltijd. De maaltijden die Toni voor je maakt, zijn altijd met veel liefde en zorg bereid en dus neem even de tijd om elk gerecht tot zijn recht te laten komen door echt te proeven, te ruiken, te genieten van alle smaken en geuren!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.