Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trauma | Na de 3e burn out, ontdekte ik dat ik getraumatiseerd was.

Trauma ervaren, is dat hezelfde als burn out zijn?

Marjan vond dat ze, nu ze voor de derde keer met burn out klachten thuis zat, dat het anders moest. En koos ervoor om naar Sardinie af te reizen voor een Bodymind benadering van traumaverwerking en burn out herstel.

Ik begreep niet hoe dit mij nu voor de derde keer kon overkomen. Wat gaat er toch steeds mis en waarom kan ik er niet voor zorgen dat ik gezond blijf? Deze vraag bleef maar door mijn hoofd spoken. En ook van deze gedachte kreeg ik stress.

Burn out behandelen

Burn out wordt vaak behandeld als een op zich staande diagnose. Hiervoor adviseert men rust, leuke dingen doen en eventueel gesprekken. Vaak adviseert met tevens lijstjes te maken met de problemen en oplossingen en is het vooral mentaal en cognitief. Zo kan het zijn dat er niet verder wordt gekeken. En trauma over het hoofd wordt gezien.

Mijn behandeling was vooral gericht op mij zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen. Dat wilde ik ook graag, maar ik zie nu in dat ik hier niet mee geholpen was. Het hielp wel even, maar uiteindelijk viel ik weer terug in oude gewoonten.

Trauma, iedereen heeft wel iets meegemaakt

Je hoeft geen oorlogsveteraan te zijn om onverwerkt trauma in je te herbergen. Alles wat je overkomt, is trauma. Het gaat er om hoe je er mee omgaat en hoe je dit verwerkt.

Iedereen loopt trauma’s op in zijn of haar leven. Je hebt dan je veerkracht nodig om te zorgen dat je belastbaarheid niet omlaag gaat. Alleen is die veerkracht niet altijd groot genoeg om het trauma te verwerken. Ons moderne leven voorzien van vele prikkels en spanningen zorgt voor meer stress waardoor de veerkracht minder wordt. Steeds meer emoties blijven onverwerkt en pijn wordt weggedrukt, wat uiteindelijk leidt tot onverwerkt trauma. Ook angst en paniekaanvallen gaan je leven domineren.

Toen ik bij Monique kwam gingen we eerst lichamelijk aan de slag. Met mindfulness en yoga en zelfs met dansachtige bewegingen op muziek kwam ik weer meer in contact met mijn lijf. En toen merkte ik opeens van alles op, wat ik nog nooit gevoeld had. Dit waren voor Monique ingangen om verder uit te zoeken waar die spanning vandaan kwam. Via het werken met mijn familielijn en een korte hypose kwam er iets naar boven waar ik zelf nooit van had gedacht, dat ik daar last van zou hebben. ik dacht, dat heb ik al zo vaak besproken in allerlei behandelingen dat zal nu wel opgelost zijn.

Trauma en burn out

Burn out ontstaat als je continue onder spanning staat en het lichaam zich niet herstelt. Het lichaam blijft in alerte stand en zodoende ontstaat een verhoogd chronisch stress level. Je zou kunnen zeggen, dat onverwerkt trauma en burn-out in het lichaam dezelfde klachten geven. Het lichaam blijft in alerte stand, waardoor hartslag en bloeddruk verhoogd blijven. De ademhaling is hoog en snel. Doordat het lichaam niet meer herstelt van deze alerte stand, worden deze signalen de nieuwe norm en dit werkt door in het hele lichaam tot op celniveau.

Lichamelijke klachten als gevolg van spanning

Je krijgt niet alleen typische spanningsklachten, maar kunt uiteindelijk allerlei andere fysieke klachten krijgen, die je niet in verband brengt met de oorzaak. Namelijk het verhoogd stresslevel als gevolg van onverwerkt trauma. Je bewust worden hiervan, helpt je al om de juiste weg te bewandelen op zoek naar genezing. Medicatie helpt niet, zorgt alleen voor tijdelijke onderdrukking van pijn en ongemak. Zodra je stopt met de medicatie zal je toch weer opnieuw met alle onverwerkte emoties moeten dealen.

Bescherm jezelf

Probeer eens  terug te denken aan de tijd dat je nog een onbevangen klein kind was, dat vrij en onbezorgd in het leven stond. Kun je misschien bedenken dat, wat je in het leven hebt meegemaakt, van belang was en je heeft gevormd tot hoe je nu bent. Ik durf te wedden dat je nu niet meer zo onbevangen in het leven staat. De ervaringen in je leven, hebben je geleerd hoe je er mee om moet gaan. Maar waarschijnlijk heb je ook een muurtje om je zelf heen gebouwd om zo jezelf te beschermen tegen een volgende keer.

Stel jezelf de vraag eens, als ik weer geboren zou worden, zou ik het dan anders doen?

Met de kennis die je nu bezit misschien wel, maar deze kennis heb je in de loop van je leven vergaard.

Vaak ben je te hard voor jezelf, het moet altijd beter. Je kunt ook proberen begrip voor jezelf te hebben. Door het maken van fouten, heb je geleerd en ben je wie je nu bent. Als je deze fouten niet had gemaakt, was je ook niet wijzer geworden. Alleen door het verkeerd te doen, kun je leren.

Leer jezelf echt kennen, weet wat er omgaat in je en voel echt na hoe je je op dit moment voelt. Wees eerlijk naar jezelf toe. Alles wat zich aandient, mag er zijn. Het hoort op dit moment bij jou en het is goed.

Bodymind en trauma

Door yoga toe te passen, word je weer vertrouwd met je lichaam. Ook ga je weer beter luisteren naar je lichaam. Mindfulness zorgt ervoor, dat alles ok is zoals het is en brengt je weer in het nu. Muziek heeft de gave je ziel te beroeren en vaak kun je zo zonder woorden gevoel ervaren, dat je al heel lang niet meer voelde. Deze combinatie is zeer doeltreffend bij het verwerken van trauma. Na bewustwording moet het nog in het lichaam zakken.

Ademen

Ook het werken met ademen is heel effectief gebleken als het gaat om traumaverwerking. Daarom zal ik passende ademhalingsoefeningen gebruiken, die je leren je lichaam weer echt te ontspannen.

Innerlijk kind werk

Vaak is het trauma diep weggestopt en kun je dat zien als een kinddeel in jezelf dat niet mee is gegroeid met jou. Nu, als volwassene, kun je met innerlijk kind werk die kinddeel weer zichtbaar maken. Zodat het gezien wordt en neem jij er als volwassene verantwoordelijkheid voor.

Het voelde alsof ik 10 kilo lichter naar huis ging. Ik het een grote zware steen achter gelaten. Zodra ik aan het einde van de week met yoga oefende in de bodymind les, merkte ik dat het zachter voelde. Ik mocht van mezelf meer voelen en het was ok. Ik heb het gevoel nu een goede basis te hebben gemaakt. Ik voel dat ik het kan en het gaat me lukken!

Aan de slag met trauma op Sardinie

Wil jij ook met jouw trauma aan de slag en effectief aan het werk gaan hiermee?

En dat op het ongerepte, rustige eiland Sardinie?

Dan is een individueel coaching retreat iets voor jou!

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.