Zoek
Sluit dit zoekvak.

Spiritualiteit | Wat houdt dit nu eigenlijk in?

Spiritualiteit, een woord dat in verschillende contexten wordt gebruikt. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in en hoe spiritueel ben jij?

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ dat ‘geest’ betekent. Er zijn meerdere betekenissen maar voor mij staat vooral het bewustzijn centraal. Bewustzijn van je geest en je gedachten. Maar ook bewustzijn van energie, alles om je heen en in jezelf kunnen ervaren, voelen. En je steeds meer bewust worden van je zingeving, motivatie en alles wat betekenis geeft aan je leven. En vooral, bewust zijn van je lichaam. Het ontwikkelen van zelfkennis en zelfliefde is dan het gevolg.

Spiritualiteit en religie

Vaak wordt spiritualiteit in verband gebracht met religie. Voor mij is er een duidelijk verschil. Het heeft denk ik te maken met dat vroeger de religie je vroeg je ziel te verbinden aan je geloof. En dat is de overeenkomst wat mij betreft. Je verbindt je ziel met je geloof. Alleen in religie geloof je in iets buiten jezelf en spiritualiteit betekent dat je gelooft in jezelf, jouw ziel verbonden met jouw geest en lichaam. Iedereen is uniek en goddelijk en tevens gelijk.

Wat betekent spiritualiteit voor mij?

Voor mij is dat je verbinden met de natuur. En niet alleen met de natuur om je heen maar ook met je eigen natuur. Die je in je eigen lichaam terug vindt. Soms krijg ik het gevoel dat men vindt dat spiritualiteit iets verhevens is, iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Alsof het een soort gift is, een talent waar je mee geboren wordt. Maar in mijn beleving is iedereen spiritueel, althans je wordt er allemaal mee geboren.

De maatschappij conditioneert je helaas tot een minder spiritueel wezen. Dat hoort bij volwassen worden. Vele zaken waar je geest blij van wordt zoals muziek maken, dansen, zingen, schilderen, kleuren etc. is voor kinderen maar als je volwassen bent dan doe je dat niet meer. Terwijl juist deze dingen je weer blij maken en verbinden met je echte natuur. Schaamte is een van de emoties die ervoor zorgt dat je je anders gaan gedragen.

Hoe spiritueel ben jij?

Als jij merkt dat je in de natuur tot rust komt en geniet van al het natuurschoon en de daarbij horende geluiden, dan ben je spiritueel. Je verbindt je met de energie van de natuur en voelt aan dat dit rustgevend werkt. Als je graag meer wil weten over hoe je jouw leven zin kunt geven en wat jouw missie is, dan kun je jouw spiritualiteit gaan ontwikkelen. Wat belangrijk is, altijd eerst jezelf goed te aarden. Dat houdt in dat je je voeten stevig op de grond neer zet en steeds weer het contact met de grond onder je blijft voelen. Dit zorgt voor een goed basis en van hieruit kun je jouw spiritualiteit uitbouwen.

Hoe ontwikkel je spiritualiteit?

Je ontwikkelt meer spiritualiteit door je steeds weer te verbinden met de natuur. Niet alleen in de natuur. Ook je weer bewust worden van je lichaam en alles wat bij het lichaam hoort, zoals de zintuigen en de ademhaling. Tevens zorgt het tot rust komen in de natuur en het weer aandacht hebben voor jezelf, je lijf en alles daaromheen, voor meer inzicht in jezelf. Het werkt als een ui, laag voor laag kom je steeds verder naar binnen tot in jouw kern. In die kern ligt alles besloten. Wie je echt bent, wat je komt doen en wat je missie is.

Spiritualiteit heeft iedereen

Je bent allemaal spiritueel bij geboorte. Als kind voel je je, zodra je meer aandacht voor je omgeving krijgt, aangetrokken door al het moois dat de natuur biedt. De bloemen, dieren, blaadjes, alles wat beweegt en kleur heeft. En het nauwkeurig onderzoek je alle door het in de mond te steken, te ruiken, te voelen en bekijken.

Wat is het verschil met persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling houdt in dat je jouw vaardigheden ontdekt en versterkt. Je weet waar je kracht ligt, wat je talenten zijn en ontwikkelt je zelfbewustzijn. Je vergroot zo de kwaliteit van het leven, omdat je weet wie je bent en wat je kunt. Zo kun je jouw dromen en wensen realiseren.

Spirituele ontwikkeling zorgt ervoor dat je leert aanvoelen wat er nodig is en beter weet of je iets wel of niet moet doen. Je leeft vanuit je eigen wijsheid, een ontwikkelde intuitie.

Zo zou je persoonlijke ontwikkeling kunnen zien als Yang, het denken, het doen, het laten zien en groei. En is spirituele ontwikkeling Yin, het voelen, het zijn, het naar binnen keren en stilstaan.

Beiden vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig om in balans te zijn.

Spirituele ontwikkeling en de overgang

Wat ik zelf bijzonder vind, is dat de overgang voor vrouwen een overgang is naar meer spirituele ontwikkeling. Er komt weer ruimte en tijd voor jezelf. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over voortplanting, vruchtbaar zijn en de kinderen komen op een leeftijd dat ze ook steeds meer hun eigen pad gaan uitzetten. Het lichaam verandert en dit gaat gepaard met hormonale veranderingen. En dit is een teken dat jij ook mag veranderen. Weer meer aandacht geven aan wat jij nu nodig hebt.

En daar hoort de spirituele ontwikkeling bij. Want als jij je weer meer met je lichaam en geest gaat verbinden, dan kom je steeds dichter bij jouw spirit, jouw ziel, jouw innerlijke kern. Daar waar jij alle antwoorden kunt vinden op je vragen.

Voor vrouwen die graag hun spirituele ontwikkeling willen verdiepen heb ik het vrouwen retraite bedacht. Waar je ervaart dat je weer plezier en vreugde mag hebben met het leven, je lichaam en jezelf!

Het leven begint als je 40 bent!

Niet voor niets zegt men: Het leven begint na je veertigste. Voor die tijd zou je kunnen zeggen dat je wordt geleefd doordat je van alles moet of juist niet moet.

Kies je voor een partner en in welke vorm?

Wil je moeder worden?

Ga je voor ambitie en carriere?

Of wil je proberen het allemaal voor elkaar te krijgen?

Na je veertigste levensjaar kun je deze vragen makkelijker beantwoorden, want de natuur grijpt in zodat je je geen keuze meer hoeft te maken. En dan komt er ruimte om meer te gaan leven vanuit jouw kern, jouw spirit.

Spiritualiteit al vroeg ontdekken

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich al jong met spiritualiteit bezig houden. Die al eerder merken dat het leven meer is als werken, geld verdienen en uitgaan. Ik heb al vele mooie jonge mensen mogen begeleiden die antwoord zoeken op de spirituele vragen. Het is zeker niet leeftijdgebonden. En er is ook steeds meer aandacht voor deze vragen. Er komt langzaam een verschuiving van prioriteit. Jonge mensen die met burn out, angstenhyperventilatie of depressie kampen ten gevolge van teveel stress en druk, die op hen gelegd wordt, hebben er baat bij als ze het spirituele pad ontdekken. Er is zoveel meer dan studie, werk en reputatie.

Spirituele vragen

Wat heeft het leven voor mij in petto?

Wie ben ik diep van binnen?

Kan ik me verzoenen met wie ik ben?

Wat is mijn levensmissie ?

En wat is mijn doel hier op aarde?

Tevens kan ik me verzoenen met mijn levensmissie?

Of had ik gehoopt een andere missie te hebben?

Het levenspad

Met deze vragen ga je aan de slag, als je bij mij komt voor individuele coaching. Ik heb het Levenspad ontwikkeld, om je meer inzicht te geven in wie je bent en wat je doel is. Ik gebruik hiervoor verschillende technieken die ik heb samengevoegd, omdat ik denk dat ze zo elkaar kunnen ondersteunen en versterken.

Op retraite naar Sardinie?

Elk jaar organiseer ik verschillende spirituele reizen die jouw spirituele ontwikkeling prikkelen bij ons op Sardinie. Zo is er het ademretreat met de ademhaling als hoofdrolspeler. En ook zijn er verschillende coaching retreats. Kies het yoga retreat wat het beste bij jou past.

Share

Zoek

Opkomende Retraites & Cursussen

Gratis Ebook

Wil je leren hoe jij je in 5 minuten tijd weer ontspannen voelt en volledig gefocused? 

Download mijn E book : De kracht van AA

Aanmelden voor deze cursus

Aanmelden voor deze retraite

Aanmelden voltooid!

Je kunt nu ontspannen!

Het is nu mijn beurt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.